digitálně.cz

vložení pozadí
Vyberte tedy obrázek, který bude tvořit největší plochou výslednou fotomontáž, a nahrajte jej pomocí tlačítka import. Vkládat je možné obrázky ze svého počítače či je vyhledávat přímo pomocí Google. Vložený obrázek je pak možné různě zvětšovat či zmenšovat, otáčet, deformovat, upravovat v něm barvy či rovnou na něj aplikovat některý z mnoha připravených efektů. Nechcete-li vkládat přímo obrázek na pozadí, pak můžete využít možnost nechat si vygenerovat přechod ze dvou barev nebo do něj vložit texturu.

<p>Background - výběr obrázku na pozadí</p>

Background - výběr obrázku na pozadí

Máte-li připraven obrázek v pozadí, můžete v další záložce začít přidávat obrázky, které budou v popředí. Jejich seznam je zobrazen v pravé části okna vedle reklamy. Se všemi obrázky je možné provádět podobné akce jako v předchozí záložce. Tím hlavním, čím se menu v levé části okna liší, je možnost v obrázku mazat. Pokud budete vytvářet fotomontáž, jistě budete chtít vložit jen některou část fotky a ne celou. Zbytek je tedy nutné smazat. K tomuto účelu slouží dva podobné nástroje - Eraser a Color Erase. S prvním uvedeným mažete z obrázku vše, s druhým pouze barvu, kterou si můžete zvolit pomocí kapátka nebo přímým výběrem. Spolu s výběrem barvy je možné nastavit i barevnou toleranci a velikost štětce, se kterým budete mazat. Vhodným nastavením můžete velmi pěkně vyříznout jen požadovanou část fotky a zbytek samozřejmě vymazat. Jakmile máte obrázky do popředí připraveny, můžete přejít na další záložku.

<p>Foreground - výběr obrázků, které budou umístěny v popředí</p>

Foreground - výběr obrázků, které budou umístěny v popředí

Připravené obrázky je potřeba samozřejmě zakomponovat do pozadí. Všechny obrázky je možné libovolně přesouvat, zvětšovat či zmenšovat a také otáčet. Aby nebyly kraje tak ostré, doporučuji zaškrtnout níže volbu Anti-alias. Zajímavých efektů můžete docílit také průhledností. Spolu s obrázky je možné vkládat také text. Po zakomponování všech obrázků a textů můžete přejít do další záložky.

<p>Composition - vzájemné rozložení obrázků</p>

Composition - vzájemné rozložení obrázků

Ačkoliv je vaše dílo skoro hotovo, aplikace vám dává ještě několik možností, jak jej před finálním uložením vylepšit. K dispozici je několik druhů štětců, se kterými můžete například klonovat některá místa nebo třeba i rozmazávat. Budete-li toužit po dokonalém výsledku, jistě právě v této záložce strávíte spoustu času. Spokojíte-li se však i s málem, nemusíte dodatečné úpravě věnovat příliš mnoho pozornosti.

<p>Touch up - možnost vyladit nepřesnosti a vylepšit tak výsledný obrázek</p>

Touch up - možnost vyladit nepřesnosti a vylepšit tak výsledný obrázek

Poslední záložkou je pochopitelně uložení výsledného díla do souboru či jeho vytištění. Ještě předtím však můžete přidat k obrázku efektní rámeček z různých barev. Tímto je cesta k vytvoření fotomontáže u konce a je jen na vás, jam využijete nástrojů, které vám aplikace nabízí. Ukažte, co ve vás je a vyzkoušejte si práci s aplikací. Jistě existuje spousta nápadů ve vaší hlavě, zkuste některý z nich za pomocí FotoMix realizovat.

<p>Finish - obrázek můžete uložit nebo rovnou vytisknout</p>

Finish - obrázek můžete uložit nebo rovnou vytisknout