Jdi na obsah Jdi na menu
 


Autolékárnička - nový obsah

Jaký má tedy autolékárnička nový obsah? Přibyla nová výbava? Je některý obsah nově nepovinný? Co by v nové autolékárničce nemělo podle odborníků chybět? Na všechny tyto otázky si teď odpovíme.

 

Obsah nové autolékárničky se mění na základě nové vyhlášky č. 216/2010 Sb., která upravuje zákon č. 283/2009 Sb. Vyhláška č. 216/2010 Sb. je platná od 23. července. Od 15. září běží tzv. přechodné období , kdy jsou dle vyhlášky akceptovatelné obě varianty autolékárničky. Toto období končí 31. prosince 2010. Další den (Nový rok) je pak první den, kdy vyhláška vyžaduje v každém motorovém vozidle, kromě motokola a mopedu, jednonápravového traktoru s přívěsem a motorového vozíku autolékárničku s novým obsahem.

Nová autolékárnička - co se mění?

Změny ve vybavení autolékárničky můžeme rozdělit do tří částí.

 
  1. Zaprvé přestal být povinný špendlík, který podle odborníků není důležitý, protože: "Obvazy a náplasti jím není třeba spojovat a k jiným účelům se nevyužívá.".
  2. Byly zpřesněny a upraveny rozměry a vlastnosti obsahu autolékárničky. To se dotklo například:
    • Nůžky musí být nově v délce 15 cm, musí mít antikorozní úpravu a vyhláška vyžaduje, aby byly se sklonem a zaoblenými hroty.
    • Obvazy nemusí být sterilní. Nesterilní obvazy mají zásadně delší dobu trvanlivosti.
    • Obvazy mají nově pevně definovanou délku, šířku a savost. To zásadně pomáhá proti některým výrobcům autolékárniček, kteří "šidili" výbavu autolékárniček.
  3. Nově jsou požadovány nové součásti ve výbavě lékárničky:
    • karta první pomoci - leták s grafickými a textovými informacemi o tom, jak na místě nehody poskytnout první pomoc. Protože se předpokládá, že řidič si pamatuje poskytování první pomoci ještě z autoškoly, je forma karty první pomoci spíše informativní a její největší přínos vidí odborníci v tom, že pomůže připomenout a zvládnout první pomoc i při panice a zmatku.
    • izotermická fólie - tato relativně levná fólie (cena je kolem 30 korun) je vhodná pro přikrytí stabilizované osoby a chrání tělo člověka před zbytečným ochlazováním. V některých případech může ólie posloužit i jako podložka pro uložení stabilizovaného účastníka dopravní nehody.
    • resuscitační maska s výdechovou chlopní a filtrem - Maska je vhodná při resuscitaci, či dýchání z úst do úst. Zpětný ventil brání vyfukování vzduchu zraněného přímo do obličeje osoby, která první pomoc poskytuje. Antibakteriální filtr výrazně snižuje riziko vzájemného přenosu infekce mezi zachraňovaným a poskytovatelem první pomoci.

Autolékárnička - nový obsah

Obsah autolékárniček se liší podle typu lékárničky. Autolékárnička typu I. je do běžných motorových vozidel (nejběžnější typ autolékárničky), typ II. patří do vozidel s méně než 80 cestujícími a typ III. je pro vozidla s více než 80 cestujícími. Nový obsah autolékárničky najdete v tabulce, nebo si můžete stáhnout obsah autolékárničky 2011 v pdf.

 

Podle vyhlášky je povoleno lékarničku typu III. nahradit dvěmi lékárničkami typu II.

 

  Zdravotnický materiál: Typ autolékárničky
I. II. III.
1 Hotový obvaz s jedním polštářkem (šířka od 8 cm, savost minimálně 800g/m2) 3 5 10
2 Hotový obvaz se dvěma polštářky (šířka od 8 cm, savost minimálně 800g/m2) 3 5 10
3 Trojcípý šátek (nejlépe z netkaného) textilu (délka stran od 96 x 136 x 96 cm) 2 3 6
4 Cívka hladké náplasti (velikost 2,5 cm x 5 m, nejméně s lepivostí 7 N/25 mm) 1 2 4
5 Náplast s polštářkem (velikost 8 cm x 4 cm, nejméně s lepivostí 2,5 N/cm) 6 12 18
6 Škrtící pryžové obinadlo (rozměry 6 x 125 cm) 1 3 5
7 Resuscitační maska s výdechovou chlopní a filtrem, která byla schválena jako zdravotnický prostředek 1 2 4
8 Plastová rouška (20 x 20 cm, tloušťka 0,05 mm) 1 2 4
9 Pryžové (latexové) chirurgické rukavice v obalu 1 2 4
10 Zahnuté nůžky (se sklonem) v antikorozní úpravě a se zaoblenými hroty - délka nejméně 15 cm 1 1 1
11 Isotermická fólie o rozměrech nejméně 200 x 140 cm 1 1 1
12 Karta první pomoci - leták o postupu při zvládání dopravní nehody 1 1 1

Jak získat novou lékárničku?

Buď můžete využít možnosti doplnění vaší současné autolékárničky o výbavu, kterou ještě neobsahuje, nebo velmi jednoduše zakoupíte autolékárničku celou novou. Zjistěte si cenu autolékárničky a balíčku pro doplnění lékárničky 2010.